A házipor atka allergia okozója igazából nem is a házipor atka, hanem annak mikroszkopikus méretű a levegőben könnyen szálló ürüléke. Ez az ürülék az, ami belélegezve, bomlásnak indul és a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A beltérben a házipor atka okoz leggyakrabban légúti problémát. Házipor atka kb. 100-150 mikron méretű és a pókokkal élnek közeli rokonságban. A házipor atkák fő táplálékát az ember elhalt hámsejtjei jelentik. Így ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak (ágynemű, párna, szőnyegek, bútorkárpitok). Átlagosan kb. 1,5 gramm hámot veszítünk naponta, ami 1-1,5 millió atka számára jelent elegendő táplálékot naponta. 1 gramm porban kb. 15000-20000 házipor atka él.

A testünkről lekerülő felhám az atka számára emészthetetlen és annak zsírtartalma az atka számára mérgező. Az atka a felhámot előemésztő és zsiradékait lebontó egyes penészgomba fajokra van utalva. Ahol atka van ott a penészgomba is jelen van. A penészgombák az atkának fogyasztható állapotba hozzák a hámokat.

Az agresszív atka populációra jellemző adat, hogy az egy-két éve a szobánkban lévő matrac súlya 10%-al megnövekszik az élő atkáknak, elhullott atkáknak, az ürüléküknek és a gombáknak köszönhetően.

Az atka ellensége a rendszeres matrac tisztítás, a fagy és a magas hőmérséklet. A matracainkat nem tudjuk lefagyasztani és nem is égethetjük el, egyedül a matrac tisztítása hoz megoldást. Nem véletlen, hogy régen minden évben cserélték a szalmát.

A matrac tisztítás a DELPHIN rendszerrel különösen hatékony, a tízedére csökkenthető a rendszeres matrac tisztítással a por és atka mennyiség.

Kérjen ajánlatot:

[contact-form-7 id=”332″ title=”1 kapcsolati űrlap_copy”]