Mindenki találkozik vele, az otthonában, a munkahelyén, az óvodában, a bölcsődében, az iskolában, szomszédoknál. Felsorolni sem lehet, hiszen mindenhol megtaláljuk, az úgynevezett házi port, ami ellen a nők egész életükben harcolnak, többnyire reménytelenül.

Ha közelről megnézzük, mi is az a házi por, akkor egy szilárd szemcsét méregetünk, aminek a nagysága, 10 mikrométernél is kisebb. Sok mindenből tevődik össze. Általában valami égési folyamat terméke a por, például a hőerőművek, szemétégetők, belső égésű motorok. Ebbe a kis szemcsébe tapadnak bele a belső terekben termelődő anyagok. Ezeket, mi emberek, hozzuk létre, és a velünk élő állatok, bogarak, növények.

Az emberi hámsejtek, bőr-, köröm-, haj- maradványok, ugyanígy a házi kedvencekről lehulló szerves részecskék. Ott vannak még a bogártetemek, ezek ürüléke, és tavasztól őszig a virágok pollenei, a virágföldben élő bogarak, és ezek ürüléke.

Tehát nem mindegy, mennyire forgalmas út mellett élünk, hány kutyánk, macskánk, rágcsálónk van, és milyen gyakran, milyen minőségű géppel takarítunk.

Sajnos a por, nemcsak a környezetünket teszi tönkre, hanem az egészségünkre is káros hatással van, mivel a 2-2,5 mikrométernél kisebb szemcsék megtapadnak a nyálkahártyán és asztmát, allergiás reakciót, a gyerekeknél rettegett éjszakai köhögési rohamokat válthatnak ki.

Természetesen lehet ellene harcolni. Körültekintően kell megválasztanunk, hol lakunk, milyen környezet vesz körül minket, és mivel takarítunk. Fontos fegyver a takarítás, szellőztetés, és az életterünk virágba borítása.

Mert nincs annál, szebb, egészségesebb, mikor egy háztartás pormentes. Hófehér a függöny, vagy szépen csillognak a bútorok, monitorok, televízió képernyők és még a virágok levelei is fényesen verik vissza a nap sugarait.