A poratkáról tudni kell, hogy a magas páratartalmat kedvelik, ebből adódóan számuk tavasszal, nyár végén és ősz elején a legmagasabb, hiszen a lakások levegőjének páratartalma is ebben az időben a legmagasabb, ha nem szabályozzuk külön páramentesítő készülékkel.

Ezért fordul elő, hogy az említett időszakokban a megbetegedések és az allergiás tünetek is gyakoribbak, meglévő allergia esetén erőteljesebbek.

A poratka ürüléke képes a levegőben lebegve eljutni a légútjainkba, ami náthás, asztmás tünetekhez vezethet. Nem ez az egyetlen találkozási pont, a bőrfelület is elszenvedhet elváltozásokat, amiből az tűnik ki, hogy ekcémát nem csupán a vegyszerek okozhatnak, hanem a poratka ürüléke is.

Teljesen egyértelmű, hogy minden embernek muszáj levegőt belélegeznie, de a mennyiséggel elég kevesen vannak tisztában. Naponta 9-10 ezer liter levegő járja át légútjainkat, mely utakat a belélegzett levegő tartalma is megjárja, így a por, valamint a hozzá tapadó poratka ürülék, mellyel az a hatalmas gond, hogy túl kicsi a méretük ahhoz, hogy orrüregünkben kiszűrésre kerüljön, így elég gyakran a léghólyagokig is eljut.

Leggyakoribb tünetek az erős könnyezés és orrfolyás a kötőhártyák gyulladása révén, illetve viszketés és csalánkiütés. Túlérzékeny személyek esetében légúti elváltozásokhoz vezethet, mely által nehézlégzés és asztma alakulhat ki.

Néha nehéz megállapítani a tünetek alapján, hogy porallergiáról van-e szó, ugyanis az együttes tünetek igen hasonlóak a szénanáthához, melyet a pollenek váltanak ki. Ezek a tünetek együttesen a következők: orrfolyás és dugulás, valamint viszketés, vörös, viszkető szemek, melyek könnyeznek, gyakori tüsszögés, továbbá szájpadlás viszketése.

A porallergia kezelése sajnos csupán tünetileg lehetséges, mint oly sok más allergia esetében is, ezért igényel roppant nagy figyelmet a megelőzés.

Megelőzés fontos elemei a rendszeres matrac tisztítás, a DELPHIN napi használata, ágyneműk gyakori mosása, gyermekek plüssállatainak Delphinezése (egy-egy plüss állat roppant kellemes tenyészközpont az atkák számára).