A DELPHIN felhasználok kivétel nélkül tapasztalják, hogy radikálisan lecsökken a vegyszer felhasználás, ami fontos lépés az egészséges otthon kialakítása felé és rendkívül költségbarát is.

Érdekes megfigyelés, és bizonyíték értékű, hogy 1975-ig a bőrbetegségek 27%-a volt allergiás eredetű ekcéma, míg 1975 óta mostanáig ez a százalékos arány 40% felett van. Nem véletlen, hogy az egy háztartásban tárolt vegyszerek mennyisége ugyanilyen arányban növekedett, mely főként a sokrétűségnek és a túlkínálatnak köszönhető.

Nem csupán az allergiás bőrbetegségektől szenvedők száma növekedett ilyen megdöbbentő arányban, hanem az immunrendszer összezavarásával újabb tünetek is jelentkeztek, melyek ugyanezen források oka miatt a belső szerveket is támadják, mint például a nyálkahártyát, légzési rendszert, gyomorüreget, béltraktust.

Okolhatjuk ezen eredmények miatt a vegyianyag gyárakat, a forgalmazókat, az igény megteremtőit, de mi, felhasználók is ugyanannyira hibásak vagyunk olykor.

Nézzünk körbe lakásunkban, és csak azokat a vegyszerekkel ellátott termékeket tegyük félre, melyekre nincsen elengedhetetlenül nagy szükségünk. Bizonyosan lesz egy pár ilyen termék. Nyugodtan közé tehetjük a kólát és az energia italt is.

Ezután, a megmaradt tisztítószerekről egyenként próbáljuk meg elmondani magunknak, hogy pontosan mire való, milyen főbb hatóanyagokat tartalmaz, mennyire savasít vagy lúgosít, és milyen esetleges egészség károsító hatása van.

Ez nem számonkérés, ez a következő alapvető oka a jelenlegi helyzet kialakulásának. Nagyon sokan egyáltalán, vagy igen kevéssé veszik figyelembe ezeket az adatokat, mivel kizárólag a termék marketingjére alapoznak vásárláskor, a tájékozódás teljes hiányában történik a beszerzés.

Azért is érdemes ezeket tudni, mert ha már megelőzni nem sikerült az allergiás megbetegedést, kezelni sokkal könnyebb, ha távol tartjuk magunktól és családunktól az allergizáló vegyszert. Nehezebb a dolgunk, ha túl nagy mennyiségű kemikáliát használunk, hiszen akkor a lehetőségek sajnos bővülnek.

Allergia kialakulása során nem csupán a tisztítószereket kell megvizsgálni, hiszen nem csak ezek tartalmaznak vegyianyagot. Második legnagyobb ellenség az ekcéma elleni küzdelem során, a tisztálkodó szerek és a kozmetikumok. Ezeket egytől egyig érdemes hypoallergén, illatmentes termékekre cserélni.

Sajnos, élelmiszereink is telítve vannak vegyianyagokkal, bár ez már az étel allergia kategóriába sorolható, de nem elhanyagolható szempont.

Tisztítószerek tekintetében, elsősorban a drasztikus erősségű vegyszerek jöhetnek szóba, elsősorban ezektől kell megszabadulni, és egyéb termékekkel kiváltani. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a legkörültekintőbben kell használni azokat, legalább gumikesztyűvel érdemes védekezni, hogy ne érjen bőrfelületet a vegyszer.

Bármilyen allergia elleni gyógyszert szedünk is, ami egyébként szintén kemikália, a szakorvosok is egyetértenek abban, hogy az allergiát kiváltó vegyszer kerülése a legjobb út a gyógyulás felé. Ezért legyünk nagyon gondosak, és fordítsunk több figyelmet az összetevőkre vegyszer vásárlásakor.