Miért fontos, hogy a rendszeres matrac tisztítás a Delphin-nel történjen?

Mitől szabadulhatunk meg?

Az allergiás problémákat a házipor atka ürülékében található fehérje váltja ki. Az ürülék azért is veszélyes, mert a porhoz tapadva órákon keresztül lebeg a levegőben, így a beltér bármely részére könnyen eljut. Átlagban egy atka kb. 20 ürülék-gömböcskét termel naponta, így az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak egyező ürüléket tudnak termelni.

Házipor atka

Házipor atka

A házipor atka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, mivel a nedves, nyirkos légző rendszerben könnyen megtapad, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Allergiások, asztmások számára nagy változást jelent a rendszeres matrac tisztítás. Jelentős találkozási felületünk a bőrünk is, ahol az atka ürüléke ekcémás elváltozást eredményezhet.

Egy ember a nap folyamán átlagosan 9000 liter levegőt lélegzik be. A levegővel együtt jelentős mennyiségű por is bekerül légútjainkba, melynek legnagyobb része (97%) szemünk számára láthatatlan. A légutak nem teljesen védtelenek a levegőben található por ellen. Az orrüreg egyik feladata a felesleges részecskék kiszűrése. A 0,002 mm-nél kisebb részecskék igen nagy eséllyel eljutnak egészen a tüdőnkig. Ide tartozik a házipor atka ürüléke is, amely kitapad az orr-nyálkahártyára és a léghólyagocskákra.

Érzékeny személyeknél a házi porral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (erős könnyezést és orrfolyást) idézhet elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezhet, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulhatnak ki. A matrac tisztítás tehát elsősorban a finom por eltávolítása miatt fontos, bar a jól látható foltok sokszor jobban zavarjak a szemünket. A foltoknak egészség károsító hátasa nincs, a vizes takarítás pedig sokszor többet art, mivel a hosszú száradási idő miatt a gombák erőteljesebben szaporodnak.

Jellemző, hogy a tünetek többsége éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik annak köszönhetően, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és az alvás során ér minket a legjelentősebb allergén-kitettség.

A házipor atka allergia legjobb kezelése a megelőzés, a rendszeres matrac tisztítás, a házipor atkák számának lehető legerőteljesebb csökkentése és alacsony szinten tartása.

A kezeléshez tudni kell, hogy hasonlóan a többi allergiás megbetegedéshez a tudomány mai állása szerint a házipor atka allergia oki terápiája nem ismert, mindössze tüneti kezelést tudnak alkalmazni. Ennek lényege a tünetek csökkentése és az allergia súlyosbodásának megelőzése.

A házipor atka allergia tüneteinek csökkentéséhez, megszűnéséhez alapvetően fontos az atkaszám drasztikus csökkentése. A belterekben (a matracok) a matrac tisztítás, az ágyneműnk rendszeres atkátlanítsa nagyon fontos, hiszen itt töltjük életünk 25-30%-át és pont azt a szakaszt, amikor a szervezetünk pihenne, regenerálódna, ezért a legerősebben itt vagyunk kitéve ennek az allergénnek A hálószoba, az ágynemű az atka legkedveltebb lakhelye, ahol a sok hámsejt, a magas páratartalom és a testünk hője ideális életkörülményeket biztosít a populáció számára. A poratkák megtalálhatóak még a szőnyegekben, a kárpitokban és a függönyökben.

A matrac tisztítás, az ágynemű és a beltérben található összes kárpitos felület rendszeres takarítása, por mentesítése a legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban.